Sygdomspolitik i Gribskov Naturbørnehus
Forældrebestyrelsen og personalet i Gribskov Naturbørnehus har udarbejdet denne sygdomspolitik, som en hjælp og vejledning til både forældre og personale i spørgsmål om syge børn.
Når jeres barn starter i institution, vil I nok opleve, at jeres barn vil blive en del syg, da der er mange nye bakterier, som barnet skal vænne sig til.
Det kræver både fysisk og psykisk overskud for et barn, at være i institution en hel dag – institutionen er barnets arbejdsplads. Barnet skal kunne indgå i sociale relationer, og det skal kunne deltage i de planlagte aktiviteter på stuen, inde som ude – de skal kunne deltage i dagligdagen i institutionen.
Hvornår vurderer institutionen at barnet er sygt og skal ringes hjem?
- Barnet har feber, det vil sige 38 grader eller derover.
- Når temperaturen måles med øretermometer har barnet feber ved 37,8 grader, da der skal lægges 0,2-0,5 grader til.
- Når barnet har én vandet afføringsble eller to gange meget tynd afføring kort tid efter hinanden.
- Når barnet kaster op.
- Når der er stærk mistanke om svær øjenbetændelse, hvor vi henviser til lægebesøg.
- Når barnet har slem hoste og snot, som påvirker barnets trivsel
Personalet kan også vurdere, at barnet ikke er frisk nok til dagligdagen i institutionen. Vi kalder det barnets almene tilstand. Der er vigtigt at I som forældre har tillid til, at personalet reagerer kompetent i deres vurdering.
Hvornår kan barnet komme i institution igen?
Når barnets almene tilstand er som den plejer at være, og derudover:
- Ved feber forventer vi en feberfri dag derhjemme, inden barnet igen kommer i institution, da temperaturen på barnet kan svinge i løbet af dagen.
- Ved diarre og/eller opkast skal barnets afføring være normal. I tilfælde af Roskildesyge (norovirus) forventer vi at barnet har 2 dage hjemme, efter at diarre og opkast er ophørt.
- Ved svær øjenbetændelse der kræver medicinsk behandling, skal barnet have været i behandling i mindst 2 døgn, og til der ikke længere er pusflåd, lysskyhed eller påvirket almentilstand. Vær opmærksom på, at der også er to former for mild øjenbetændelse, som ikke kræver medicinsk behandling.
- Ved børnesår må barnet først komme i institution, når sårene er tørret ind og skorperne er faldet af. Selv om der er iværksat behandling, kan sårene stadig smitte.
- Hvis man er i tvivl om barnet er rask, er det bedre at give barnet en ekstra dag derhjemme.
Barnet må ikke få smertestillende, fx Panodil, inden det kommer i institutionen, for så er barnet ikke rask nok til at være der.
Denne sygdomspolitik er udarbejdet ud fra Sundhedsstyrelsen ‘Smitsomme sygdomme hos børn og unge’ – 2020